Kuchnia kenijska: fasolka kokosowa
Jeśli kuchnia kenijska, to tym razem fasolka kokosowa. Maharagwe ya nasi – bo tak nazywa się to danie tutaj na miejscu – to ubogie, ale smaczne i energetyczne danie, które zostało rozpowszechnione na wybrzeżu kenijskim przez plemiona Mijikenda (to grupa dziewięciu powiązanych ze sobą plemion etnicznych Bantu).
Fasolka kokosowa w różnych odsłonach
Fasolka kokosowa może być przygotowywana jako zupa. Ma wtedy więcej wody, a mniej mleczka kokosowego, ale może być po prostu jako krem z większą ilością pysznego mleczka. Ja przygotowuję z gotowego mleczka kokosowego, jednak kobiety w wioskach ucierają miąższ zmieszany z wodą kokosową w moździerzu. Oczywiście smak jest obłędny.
Przepis na Maharagwe ya nasi
Aby ugotować „Maharagwe ya nasi”, musimy przygotować następujące składniki:
1. 400 g czerwonej fasolki.
2. 800 g mleczka kokosowego.
3. 1 średnia cebula.
4. 2 duże dojrzałe pomidory( można zastąpić pasatą 350-400 g)
5. 1 papryczka chili bez nasion.
6. 2 ząbki czosnku.
7. 1 cm świeżego imbiru.
8. 1 łyżeczka kurkumy.
9. 1 łyżeczka soli.
10. ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.
12. 1 łyżeczka curry ( ja nie przepadam więc nie dodaję).
13. około 30 g oliwy z oliwek.
Fasolkę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin.
Namoczoną fasolkę odcedzić, zalać mleczkiem kokosowym i gotować do miękkości (około 1 godziny).
W tym czasie: cebulę, czosnek, papryczkę i imbir pokroić drobno i dusić na oliwie z oliwek.
Pomidory pokroić w drobną kostkę, można je zmiksować (ja tak dokładnie robię). Przygotowane pomidory dodać do uduszonej cebuli i dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać oraz dodać do ugotowanej fasolki kokosowej. Całość koniecznie dusić pod przykryciem około 5 do 7 minut.
Fasolka kokosowa jak podawać
Fasolkę kokosową najlepiej podawać z ryżem, ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Czyli jak widzicie co kto lubi, bo to fasolka jest prawdziwą królową w tym przypadku.
I jeszcze jedno. Ja do ugotowanego już dania dodaję 2-3 łyżki śmietanki kokosowej.