Ośmiornica z Oceanu Indyjskiego na kuchenne stoły
Wciąż wiele kontrowersji w naszej diecie wzbudzają owoce morza. Są ci którzy je uwielbiają i ci którzy nie wezmą tego do ust. My należymy do grona wielbicieli, a w Kenii jak już pisałam wcześniej, dieta z owocami morza to chleb powszedni.
Ośmiornica to ekonomiczne danie
Dzisiaj chcę wam zaproponować ośmiornicę. Ośmiornica podobnie jak kalmary to bardzo ekonomiczne
danie, ponieważ te głowonogi je się w całości. Nie wiele jest do wyrzucenia przy obróbce w
przeciwieństwie do ryb. W ich przypadku mamy szkielet, ości, czy płetwy.
Jeśli zdarzy się wam kupić ośmiornice świeżą, to super. Jeśli kupicie mrożoną to… jeszcze lepiej. To gwarantuje wam, że po rozmrożeniu i przygotowaniu, będzie ona naprawdę krucha i pyszna. Świeżą ośmiornicę należy kilkukrotnie uderzyć o ziemię bądź o skałę lub podłogę, aby mięso nie było gumowate.
Ja zaprezentuję wam dwa przepisy, dzięki którym na pewno polubicie to delikatne i smaczne mięsko z
oceanu.
Ośmiornica z grilla
Pierwszy to przepis na ośmiornicę z grilla.
Składniki:
1 ośmiornica 500 g- 1000g
2 duże marchewki.
2 gałązki selera naciowego
5-6 gałązek zielonej pietruszki
1 duża cebula
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
5 l wody.
Marynata
4 łyżki oliwy z oliwek
20 ziaren pieprzu czarnego świeżo rozdrobnionego w moździerzu ( jeśli ktoś nie ma moździerza to
ziarenka wsypać do woreczka foliowego owinąć ściereczką i rozbić tłuczkiem do mięsa. Chodzi o to, aby
pierz nie był mielony, a rozdrobniony, ma wtedy intensywny zapach)
2 ząbki czosnku pokroić w cienkie piórka.
sok z jednej limonki około 10 g-15 g
Wszystko wymieszać, lekko posolić. Odstawić.
Jak gotować ośmiornicę, aby nie była gumowata
Ośmiornicę rozmrozić w temperaturze pokojowej. Opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
W dużym garnku 6-7 litrowym przygotowujemy wywar z warzyw i przypraw. Kiedy wywar mocno wrze, zanurzamy stopniowo macki ośmiornicy na kilkanaście sekund. Zanurzam pierwsze 6-7 cm, liczę do 10 i wyjmuję. Następnie zanurzam kolejny raz kawałek macek, liczę do piętnastu i wyjmuję. Robię to dotąd, aż macki skręcą się do samego tułowia 4-5 razy. Zależy od wielkości ośmiornicy. Kiedy macki są skręcone, zanurzam całą ośmiornicę w wywarze. Przybiera ona taki brunatny kolor.
Ośmiornicę należy gotować około 45 minut 1 kg. Pod przykryciem, ale należy ją też odwracać, aby
dobrze się ugotowała. Odpowiednio mniejsza, większa, czas gotowania zmniejszamy, zwiększamy
proporcjonalnie do wagi.
Ugotowanego mięczaka odcedzamy, studzimy, kroimy na osiem porcji (tyle ma macek), wkładamy do
szklanej miski i zalewamy uprzednio przygotowana marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową, czy też grilla i na gorących rusztach układamy przygotowane kawałki ośmiornicy. Pieczemy po dwie minuty z każdej strony (mięsko jest miękkie po ugotowaniu. Zależy nam tylko, aby nabrało takiego pieczonego zapachu oraz było ciepłe). Ośmiornicę podajemy z sałatą z sosem winegret, grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami czy ryżem.
Mała podpowiedź
Aby ośmiornica nie była gumowa, trzeba przestrzegać czasu gotowania. Sprawdzać widelcem czy jest
miękka. Musimy pamiętać, że im dłuższy czas gotowania, tym jest bardziej gumowa.
Można zrobić też sałatkę
Drugi przepis to sałatka z ośmiornicą.
Sos – składniki:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej limonki
2 ząbki czosnku pokrojonego w piórka
8-10 gałązek natki pietruszki.
1/3 łyżeczki pieprzu
sól do smaku.
Wszystko dobrze mieszamy.
Ośmiornicę, ugotować jak w przepisie wyżej. Ostudzić pokroić na 1-1,5 cm kawałki, zalać
przygotowanym sosem i odstawić na dwie godziny do lodówki. Sałatka to super potrawa na kolację.
Jeden komentarz
Pingback: