Kuchnia kenijska - kurczak cytrynowo-pikantny
Jedzenie

Kuchnia kenijska – kurczak cytrynowo-pikantny

Kuchnia kenijska w zasadzie opiera się na smakach kuchni orientalnych.  Podstawowym posiłkiem w Kenii jest Ugali, czyli prażona mąka kukurydziana. Niestety tutaj w pierwszej kolejności myśli się o napełnieniu żołądka. Nie oznacza to jednak, że jest zupełny brak innych potraw. Tak jak wspomniałam, występuje tutaj mieszanka smaków, bo mamy do czynienia z kuchnią indyjską oraz arabską.

Przyprawy w Kenii dozuje się inaczej

Możemy poszaleć z różnymi przyprawami, które są znacznie bardziej aromatyczne niż kupione u nas w supermarkecie. Ja i Krzyniu na własnej skórze przekonaliśmy się, że łyżeczka imbiru w Kenii to 3-4 łyżeczki imbiru zakupionego w Polsce. Dlatego teraz ostrożnie dozujemy każdą przyprawę.

Należę do osób, które próbują dań. Nigdy też nie mówię gospodarzom, że coś mi nie smakuje, bo może dla mnie to Mały Fiat, ale dla nich to Bentley wśród potraw. 

Kuchnia kenijska a mięsa

Na pewno mięso czy to z kurczaka, czy kozina, czy wołowina, zawsze jest niedogotowane. Wręcz twarde, często żylaste – no cóż taki klimat. Brak wody i pasz. Zwierzęta i drób chodzą wszędzie i zjadają wszystko co da się zjeść. My specjalnie nie tęsknimy za mięsem. Wolimy ryby i owoce morza, ale postanowiłam gotować potrawy, charakterystyczne dla naszego regionu. Oczywiście będę dzielić się z wami tymi przepisami, może kogoś zainspiruje.

Kenijski kurczak cytrynowo-pikantny

Na pierwszy przepis wybrałam kurczaka cytrynowo-pikantnego z ryż Garam Masala i Mchicha. Ta potrawa jest charakterystyczna dla wybrzeża Kenii. Oczywiście jest to danie dość ekskluzywne i na pewno nie gości na stole każdego dnia. My mieliśmy okazję je spróbować, kiedy gościliśmy w domu pani dyrektor Lilii z okazji urodzin jej syna Alana.

Ponieważ bardzo mi smakował, postanowiłam przyrządzić go w domu. 

Przepis na kenijskie danie
Kenijski kurczak cytrynowo-pikantny

Składniki:

1 cały kurczak ( ja użyłam nóżek i skrzydełek, których oczywiście nie rozdrabniałam)

2 średnie cebule

ząbek czosnku

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

łyżeczka startego świeżego imbiru ( ja dodałam ½)

Kilka gałązek pietruszki zielonej, może też być kolendra

Przyprawa Gram Masala

½ papryczki Chili

Sól do smaku

Pół litra bulionu warzywnego ( dałam 1 cebulę, 2 łodygi selera naciowego, 2 pomidory i 2 ziemniaki, doprawiłam kostką warzywną własnej roboty)

Kenijski kurczak cytrynowo-pikantny sposób przygotowania:

Kurczaka wyczyścić, ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym z posiekaną cebulą, marchewką  i selerem. Dodać łyżkę oleju i zalać chochelką bulionu. Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut, w razie potrzeby podlać jeszcze bulionem. W kenijskich domach raczej nie ma piekarnika, więc mięso jest gotowane na Cziko, kuchence gazowej czy jakimś innym palenisku.

Do małego garnka wlać 2 chochelki bulionu dodać imbir, posiekany czosnek i cebulę, pietruszkę chilli. Posolić do smaku i lekko podgotować. Kiedy kurczak będzie miękki, wyjąć z piekarnika zalać przygotowaną zalewą i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. 

Ryż z Garam Masala

200 g ryżu długoziarnistego

1 łyżeczka przyprawy Garam Masala.

Do wody wsypujemy Garam Masala, dodajemy ryż i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. 

Mchicha (kenijski szpinak)

1 mała czerwona cebula

ząbek czosnku

1 łyżka oleju

Wiązkę szpinaku, płuczemy, siekamy jak kapustę do kiszenia.

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy, aby nie przypalić. Dodajemy szpinak i 2 łyżki bulionu, dusimy pod przykryciem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowanego kurczaka możemy udekorować plastrami limonki.

Ryż śmiało możemy polać sosem, w którym piekł się kurczak. 

Danie jest pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu