Kenijska langusta z oceanu na talerz
Jedzenie

Kenijskie langusty z oceanu na talerz

Na wybrzeżu kenijskim możemy raczyć się dietą bogatą w warzywa, owoce, ryby i oczywiście owoce morza( w tym langusty). W restauracjach w Malindi są one serwowane na rożne sposoby. 

Jak to się zaczęło

My po raz pierwszy z owocami morza zetknęliśmy się na początku lat dziewięćdziesiątych we Włoszech. Pamiętam jak dziś, kiedy pierwszy raz jadłam ryż z owocami morza. W daniu z ryżem były małże, kalmary, krewetki. Nie chciałam robić przykrości osobie, która poczęstowała mnie tym daniem, więc zamykałam oczy i połykałam tak szybko jak się dało. Byle nie czuć smaku tego czegoś, oględnie mówiąc.

Z czasem jednak zaczęłam smakować te małe stwory i stwierdziłam, że to pyszne jedzenie. Od tamtej pory minęło wiele lat, a ja nauczyłam się przyrządzać owoce morza.

Owoce morza w Kenii

Tutaj w Kenii mamy ich pod dostatkiem i nie jest to dla nas jakiś luksus. Przyrządzam je często, o rybach nie wspomnę. Dzisiaj podzielę się z wami  przepisami na skorupiaki – Langusty. Może kogoś zainspiruję.  Langusty to jadalne morskie skorupiaki, cieszące się olbrzymią popularnością na całym świecie. Wyglądem przypominają homary i faktycznie należą do tego samego rzędu dziesięcionogich, choć tak naprawdę stanowią oddzielną rodzinę botaniczną i odróżniają się brakiem szczypiec. Mięso langusty uważane jest przy tym za wyjątkowy przysmak, oferując imponujące wartości odżywcze.

Kenijska langusta we włoskim makaronie

Ja przygotowuje je w sosie pomidorowym z makaronem (spaghetti, tagliatelle). Poniższy przepis jest na trzy osoby, bo nas jest troje.

Przepis nr 1.

 Składniki:

3 langusty średniej wielkości,

250 ml passaty (mogą być świeże dojrzałe pomidory, zblendowane),

30 g oliwy z oliwek,

1 ząbek czosnku,

2-3 listki świeżej bazylii,

Sól, pieprz do smaku,

300 g makaronu.

Przygotowanie langusty do obróbki

Langustę musimy oczyścić. Jeśli jest zamrożona, to trzeba ją odmrozić. Ja mrożę, bo do wioski rybackiej jedziemy raz na jakiś czas, więc kupuję większą ilość. W Polsce można kupić mrożone. Pamiętajcie mrożone Langusty nie gotowane będą miały kolor ciemny, już gotowane będą miały czerwony pancerz.

Zakładamy, że langusta jest świeża, aby ją oczyścić, należy przygotować sobie ostry nóż.

przygotowanie langusty

Skorupiaka rozkradamy na desce (aby się nie pokaleczyć najlepiej założyć grube rękawice kuchenne). Jedną ręką przytrzymujemy langustę i ostrym nożem przecinamy najpierw odwłok, krojąc od góry do dołu. Następnie odwracamy skorupiaka głową do dołu i tym razem przecinamy cała głowę. Znów tniemy od góry do dołu. Pod bieżącą wodą płuczemy wnętrzności, zostawiając, tylko mięso. Mięso ma kolor taki siny. Po wypłukaniu, odkładamy skorupiaki na papierowy ręcznik do osuszenia. 

Moja kenijska langusta ląduje w sosie

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i lekko podsmażamy, aby się nie przypalił.  W momencie, kiedy czuć zapach czosnku, wlewamy passatę i gotujemy około 15 minut pod przykryciem. 

W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Przygotowanie sosu to około 20 minut, dlatego trzeba uwzględnić ten czas przy gotowaniu makaronu. To ważne, aby połączyć go z gotowym sosem zaraz po ugotowaniu.

 Do zredukowanego sosu wrzucamy przygotowane langusty, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem, dodajemy liście bazylii. Dusimy langusty w sosie z jednej strony 3 minuty. Przewracamy na drugą stronę i znów dusimy 3 minuty. Pancerz powinien zrobić się czerwony, a mięso bielutkie jak śnieg. Czas duszenia możemy o minutę wydłużyć. Wszystko zależy od kuchenki na jakiej gotujemy (gazowa, indukcja, elektryczna).

Do przygotowanego sosu dodajemy świeżo ugotowany makaron, lekko mieszamy. Całość przekładamy na półmisek, dekorujemy listkami bazylii i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Polecam, palce lizać. 

Kenijska langusta z oceanu do piekarnika

Przepis nr 2.

Langusty pieczone w piekarniku.

Składniki.

3 Langusty,

2 ząbki czosnku, 

50 g  miękkiego masła,

3-4 gałązki natki pietruszki, 

sok wyciśnięty  z jednej limonki,

sól, pieprz do smaku.

Czyścimy podobnie, robimy inaczej

Langusty oczyścić w taki sam sposób jak w przepisie na „Langusty w sosie pomidorowym z makaronem”. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Przygotować blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Pietruszkę posiekać. Czosnek i pietruszkę połączyć z miękkim masłem, tworząc masełko ziołowe. 

Osuszone langusty ułożyć wewnętrzną stroną do góry na przygotowanej blaszce. Lekko posolić i popieprzyć, skropić sokiem z limonki i posmarować ziołowym masełkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż pancerze zrobią się czerwone około 5 minut.

Mięso langusty musi być kruche, a nie gumowate. Wszystko zależy od piekarnika. Każdy z nas zna swój piekarnik, ale gdyby mięso za pierwszym razem nie wyszło, to się nie zrażajcie. Na drugi raz na pewno będzie pyszne.

Tak przygotowane skorupiaki podawać z ryżem i sałatą.

Langusty w dwóch odsłonach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu